Federation House Addition

The client imagined an "English Style Garden Room". The challenge of this design was to create a room with lots of glass that was still suited for the hot climate of Australia. We achieved this by reducing the glass in the roof to a reflective glass triangular skylight and the careful placement of external glass in relation to the direction of the sun.

Location:

Marrickville

Existing House Type:

Federation House

Builder:

On Construction Pty Ltd

Engineer:

Trevor Valaire

 

Structure: Steel frame

Facade: Cement sheet cladding

Gross Floor Area: 97.92m2

Other Materials: Concrete floor slab, timber windows, metal roof sheeting

Show More

Front Of House

Show More

PROJECT INFORMATION

CLIENT BRIEF / PLANNING STRATEGY

The aim was To create an Australian version of an English garden room at the rear of an existing Federation style brick house. The challenge was to create a room with lots of glass that was still suited to the hot climate of Australia. We achieved this by reducing the glass in the roof to a reflective glass triangular skylight and the careful placement of external glass in relation to the direction of the sun.

 

 

CLIENTS IDEAS

The triangular skylight was the house owners idea and it accentuates the shape of the triangular facets of the raked ceiling. The other great ideas that the owner had were artificial grass in the garden and the bamboo covering the fence. The grass is a surprisingly realistic and nice under foot.

 

LIGHTING

The room is very light with wrap around glass and a high raked ceiling. 

 

TRADITIONAL DESIGN

The room has a faceted floor plan and faceted roof which both evokes a traditional garden room feeling and responds to the unusual shape of the garden. The property boundary changes direction at the rear and turns 45 degrees to the house. The shape of the garden room accommodates this change in geometry in an elegant way.

OUTDOOR SHED

The room replaces a small laundry and the new laundry was placed in a cute outdoor shed. The other small traditional looking shed was for storage. These sheds complement the form and materials of the main garden room in a positive way and create a private wall to the garden.

Show More

Floor Plan (click for full view)

Before

1/4

1/4

After

DBA2018.png